Denne hjemmeside bruger alene cookies, der er nødvendige til at levere information og funktionalitet. Du kan læse mere om herom i vores persondatapolitik her.

gallery1316 richtext1092

HISTORIEN OM FIRMAET HAMMERICH

I 1945 er krigen langt om længe forbi. Kort forinden omkommer kontreadmiral Carl Hammerich desværre under englændernes bombning af Shellhuset i København. Tiden efter Anden Verdenskrig er en vanskelig tid for selskabet såvel som for mange andre danske og europæiske virksomheder. Ved krigens afslutning mister A/S L. Hammerich & Co. værdifulde agenturer for væg- og gulvfliser som følge af, at Tyskland er blevet delt i øst og vest. Det lykkes dog ved ihærdig indsats at finde nye fabrikker i Vesttyskland, Portugal og Italien. Derved genopnår selskabet en stærk position for keramiske væg- og gulvmaterialer.

Allerede i 1941 starter V. Kann Rasmussen sin virksomhed og påbegynder i Østbirk produktionen af de kendte Velux ovenlysvinduer. Straks efter krigen bliver firmaet Hammerich forhandler af Velux programmet og hurtigt derefter eneforhandler for Jylland. Velux vinduet forbliver gennem årene en vigtig artikel i firmaets program og sælges senere i store mængder over hele landet.

Prokurist Sven Hammerich, der var blevet ansat i 1937, udnævnes i 1947 til direktør (ovenfor til højre ved siden af C. E. Olesen) sideordnet med Aage Filtenborg som administrerende direktør.

Råmaterialer ved hånden

I Troldhede er råmaterialerne heldigvis lige udenfor døren, og der er rigeligt med arbejdskraft i Vestjylland. Desuden er der efter krigen et stort behov for genopbygning og at bygge nyt. Det betyder, at der i årene efter Anden Verdenskrig atter kommer gang i salget af Troldtekt og Danatex.

I 1951 installeres en automatisk telefoncentral i Grønnegade i Århus. Årsomsætningen er nu 7,8 mio. kroner.

Landsretssagfører Louis Hammerich dør i 1954 og højesteretssagfører Georg Løber indtræder i bestyrelsen. I 1955 fejres 100-års dagen for firmaets grundlæggelse med en minderig personaleudflugt til København.

I 1956 optages import af Ostara gulvfliser. Dette agentur kommer til at få stor betydning for firmaet. I slutningen af 1950’erne og i 1960’erne arbejder man på at finde nye områder for anvendelsen af Troldtekt. Der opstår interesse for brug af pladerne i for eksempel idræts- og sportshaller. Anvendelsesmuligheder, som senere bliver yderligere udvidet og kommer til at præge udviklingen af Troldtekt. Det sker på baggrund af, af træbeton som isoleringsmateriale efterhånden får skarp konkurrence og bliver trængt tilbage af andre og bedre materialer såsom mineraluld og flamingoplader. Samtidig begynder man i højere grad end tidligere at tænke funktion og udseende sammen. Der kommer dog til at gå en årrække, før de nye anvendelses-muligheder for alvor ser dagens lys.

Direktør V. Kier afløses i 1960 af højesteretssagfører Georg Løber som formand for bestyrelsen.

Pallereoler på Daugbjergvej

I 1960’erne oplever danskerne den største økonomiske fremgang i mands minde. Krigens skygge er nu væk, og der bygges meget. To af de største byggepladser i Århus gennem tiderne er Århus Kommunehospital og Århus Universitet, som begge i årenes løb undergår næsten konstante udvidelser.

Firmaet er siden tyverne leverandør begge steder i de fleste af disse faser og opnår store ordrer på bl.a. Hasle klinker og rør samt stålvinduer fra H. S. Hansens Stålvinduesfabrik, Lem.

I 1964 opstilles Danmarks første fuldautomatiske anlæg til fremstilling af træbetonplader i Troldhede.

A/S L. Hammerich & Co’s lager på hjørnet af Vestre Ringgade og Daugbjergvej omstiller driften til palleterede varer og gaffeltrucks. Det er et stort skridt på et byggemateriale-
lager, hvor varerne førhen blev håndteret manuelt. En tidsbesparende rationalisering, som er med til at øge omsætningen, da der med fordel nu kan sælges hele paller. Omsætningen runder i 1964 tyve millioner kroner.

Sidst i 60’erne tegner Grafisk Tegnestue, Fredens Torv, firmaets nye logo eller bomærke, som det hed den gang.

-et godt navn at bygge på

I 1969 udtræder A. Filtenborg af direktionen og indtræder i bestyrelsen. Repræsentanterne Chr. Christiansen og P. M. Lindberg samt forvalter P. Baastrup går på pension efter hhv. 36, 46 og 43 års tjeneste. Peter Hammerich, søn af Sven Hammerich, ansættes som prokurist.

1970’erne er præget af såvel imponerende investeringer som truende kriser. Keramikudstillingen Byggeladen åbnes i går-
den i Grønnegade, og der oprettes en serviceafdeling for lette entreprenør-maskiner samme sted efter ansættelse af Paul Hammerich, Sven Hammerichs yngste søn. Vigtige agenturer som Wolf Klinker fra Tyskland og Marazzi boligkeramik fra Italiens største fabrik optages i programmet. I 1970 dør direktør Aage Filtenborg. A/S L. Hammerich & Co. har kort forinden opkøbt Filtenborgs aktier i firmaet. Sven Hammerich fortsætter som enedirektør frem til 1977, hvor han går på pension efter at have fejret 40 års jubilæum og i stedet indtræder i bestyrelsen. Underdirektør Carl Erik Olesen og Peter Hammerich, 3. generation af familien, udnævnes til direktører.