Denne hjemmeside bruger alene cookies, der er nødvendige til at levere information og funktionalitet. Du kan læse mere om herom i vores persondatapolitik her.

personrichtext1360
VITUS JONASSEN BERING

VITUS JONASSEN BERING

Alder: 60
Født: 1681 i Horsens
Død: 08-12-1741 i Arktis

Stilling: Søfarer

Den berømte søfarer og opdagelsesrejsende. Bering var på russisk også kendt som "Iwan Iwanowitsch Bering. Øen Awatscha, betyder Bering ø. Blev født i Horsens, og efter en sømandsuddannelse marineofficer i russisk tjeneste og senere opdagelsesrejsende. Han bliver kaldt "Zarens danske Columbus" og beviste blandt andet, at Asien og Nordamerika ikke er forbundet.

Forældrene er toldembedsmand og kirkeværge Jonas Svendsen og hustru Anna, af en slægt, som gennem flere hundrede år havde talt mange præster og jurister. Vitus Bering bliver da også opkaldt efter sin onkel (morbroder), kgl. historiograf Vitus Pedersen Bering.

Berings første møde med eskimoer

Han drog tidligt til søs til Ostindien og Vestindien, og mødte i 1703 i Amsterdam den russiske viceadmiral Cornelis Cruys, født i Stavanger og borger i Amsterdam, nu en af den unge, russiske flådes skabere. Følgerne af dette bekendtskab blev, at Bering som så mange af hans unge, dansk-norske landsmænd, trådte ind som officer i den russiske marine 1704. Han blev hvervet til Peter den Stores flåde og deltog med hæder i Den store nordiske krig mod sit gamle og nye fædrelands fælles fjender. Efter krigen ønskede zaren at udforske og kortlægge Ruslands østlige egne og finde ud af, om der var en landfast forbindelse mellem Sibirien og Nordamerika, Vitus Bering blev udnævnt til leder af Den 1. Kamtjatka-ekspedition, der drog af sted i 1725.

Berings dødsleje

I 1728 påviste ekspeditionen, at der var et stræde mellem de to kontinenter, som senere er blevet opkaldt efter ham: Beringstrædet, men man fik ikke Amerika i sigte.

I 1733 drog han ud på Den 2. Kamtjatka-ekspedition for at udforske og kortlægge Sibiriens ishavskyst. Denne gang nåede Bering Alaska, men blev tvunget tilbage i 1741 på grund af knappe forsyninger og skørbug blandt ekspeditionens medlemmer. Berings skib måtte opgives, og besætningen gik i land på en ubeboet ø. Næsten halvdelen af besætningen, herunder Vitus Bering selv, omkom.

Vitus Bering fik flere lokaliteter opkaldt efter sig: Beringshavet, Beringgletsjeren, Beringlandtangen, Beringstrædet, Bering Ø og Vitus Bering parken i Horsens.

Hans grav blev i 1991 fundet af danske arkæologer.

Vitus Bering Parken i Horsens

Far: Jonas Svendsen
Mor: Anna Svendsen, f. Petersdatter Bering.